Szélvédő javítás és amit arról tudni érdemes

Itt olvashat a kőfelverődés javításáról fontos információkat, és a szélvédő javítás utáni teendőkről. Továbbá folyamatosan frissülő újdonságokat és érdekességeket is találhat.


Mit tehetünk mi magunk a kőfelverődés után, míg a szakember kiérkezik?


Ne mossuk le a sérülést!

Ne parkoljunk féloldalasan, például egy útpadkán!

Ne álljunk tűző napon!

Télen ne fűtsük túl a szélvédőt!


Most lássuk bővebben!


Az esetek többségében mindenki átesik ezen a bosszantó problémán előbb vagy utóbb, olyan is van aki 10-20 év vezetés után, és sajnos olyan is, aki már a kezdetektől rutinos, rendszeresen visszatérő ügyfelem és összeszedte az M0-ás összes kavicsát…

De mi az, amire érdemes odafigyelni, miután kőfelverődést szenvedtünk.

Mikor a kő felcsapódik az üvegre, esetenként akkora koppanással jár, hogy nem kis riadalmat okoz ezzel a sofőrnek és a kocsiban utazóknak egyaránt. Ha szerencsénk van, akkor nagyobbat koppant, mint amekkora bajt okozott, és csak felületi sérülés lett belőle, egy úgynevezett horzsolás keletkezett, amivel szerencsés esetben semmi tennivalónk nincsen, mert nincs benne repedés és nem is várható, hogy elindulna bármely irányba. Ilyenkor a kavics csak simán gellert kapott és elpattant az üvegről. De ezt laikusként nehéz eldönteni, így az első, amit tenni lehet, hogy akár a telefonálás előtt érdemes képet készíteni róla, és elküldeni nekem bármely elérhetőségemre. Hogy hogy érdemes lefotózni, arról lejjebb tekerve talál egy kis segítséget, hogy hogyan fotózzuk le a kőfelverődést a szakembernek!

Na de, ha mégsem ússzuk meg egy gellert kapott felületi sérülést okozó kaviccsal, akkor lássuk mi a teendőnk annak érdekében, hogy a javítás minősége a lehető legjobb legyen, és elkerüljük a további sérüléseket.

Az egyik fontos tennivaló, hogy ha lehetőség van rá, ragasszuk le a sérülést egy cellux-al a képen látható módon, ami megóvja a nedvességtől és attól, hogy a vízzel kosz mosódjon bele, így a ragasztó a javítás alatt akadálymentesen eljut minden egyes repedésbe, továbbá így a ragasztó sokkal jobban meg tud tapadni a tiszta felületen. Ha a szélvédő vizes állapotba kerül hozzám, akkor nem tudom javítani, mert a ragasztó a vizes felületen nem tudja megfelelően kifejteni a hatását, felhígul és nem köt meg kellően.

Amire még jó odafigyelni, hogy sík talajon próbáljuk meg leparkolni az autónkat. A ferde parkolás feszültséget okoz a kőfelverődéstől sérült szélvédőben, és könnyedén el tud repedni, ahogy a szélvédőre erő hat, egyszerűen megfeszül, csavarodik kissé. Ez szemmel nem érzékelhető, de olyankor terhelést kap az üveg, és máris könnyedén meg van a baj, elreped oly módon, hogy már nem lesz javítható, ezért érdemes elkerülni az útpadkán való parkolást, meredek lejtőket.

Ha nyáron kapunk kőfelverődést a nagy melegben, nem csak arra kell ügyelni, hogy a forró üvegre ne nyomjuk közvetlenül a klímát, hanem arra is figyeljünk, hogy ne parkoljuk le a kocsit a tűző napon. Mikor a nap melegíti egész nap a szélvédőt, képes olyan forróra felmelegíteni, hogy szinte hozzá sem lehet érni, ilyenkor az üveg kitágul, és nagyon érzékennyé válik, és egyszerűen önmagában elreped!


Fűthető szélvédő javítása

Sokan hiszik azt, hogy ha ilyen szélvédővel felszerelt autójukkal kapnak egy kavicsot, akkor az nehezen, vagy akár nem is javítható. A jó hír az az, hogy igen is javítható, és ugyanolyan szépen feltölthető ragasztóval, mint azok a szélvédők, amikben nincsenek ilyen apró kis szálak, amik a fűtést biztosítják. Vannak esetek, mikor bonyolítják a javítás menetét, de végeredményben szépen és biztonsággal tudom javítani ezeket az üvegeket is.

A fűtőszálas szélvédő javításánál érdemes minél hígabb, nagy szakító szilárdságú ragasztót használni, főleg, ha a sérülés típusa is megköveteli ezt, hogy minél jobban csökkentsük a továbbrepedés esélyét.

Sajnos az ilyen fűtőszállal rendelkező üvegeknek a cseréje drágább, mint a sima autóüvegeké, de persze cserébe jó szolgálatot hoznak télen, vagy pára esetén. Ezeknél az üvegeknél a javítás alatt vigyázni kell, hogy ne sérüljenek a fűtőszálak a fúrás és a csiszolás alatt, ha ezt a sérülés típusa megköveteli. A fúrásra igen is szükség van az esetek többségében, mert másképpen nem képes bejutni a ragasztó a szinte zárt sérülésekbe, mint ahogy ezt látom sokak által meg nem fúrt, javított kőfelverődéseknél. Ezek a csiszolások, fúrások nem érik el, illetve nem szabad, hogy elérje azt a réteget, ahol ezek a szálak futnak. Teljesen felesleges odáig lemenni, így a szálak érintetlenek maradnak és nem sérülnek.

Tehát a fűtőszálas szélvédők is ugyanolyan biztonsággal és szépen javíthatóak mint azok, amelyekben nincs fűtőszál.


Szélvédő javítás előtt lemoshatom a szélvédőt? Ne tedd!

A munkáim során sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy a szélvédőt vagy akár az egész autót a javítás előtt, még gyorsan lemossa az ügyfél. Ezt sokszor azért teszik, hogy nekem ne kelljen a koszos szélvédőn javítani vagy neki dőlni a koszos karosszériának, vagy egyszerűen csak szeretnék, hogy eltűnjenek róla azok a fránya bogarak, vagy télen a vastag réteg kosz! De ne tegye! Ezzel sajnos hátráltatja a javítást, vagy pontosabban a javítás végeredményét. Mikor a szélvédőt víz éri, akkor azzal óhatatlanul a kavicsfelverődésbe is víz kerül. Ez azért nem szerencsés, mert ezzel együtt bele mossuk a szennyeződést az apró repedésekbe is, amit sajnos onnan már nem lehet kitisztítani. Ilyen módon az ablaktörlő lapát használatát is érdemes mellőzni, mert azzal még jobban bele préseljük a szennyeződést a kőfelverődésbe. Ahogy a víz belefolyik, viszi magával a koszt, és az mélyen bele ül a kis repedésekbe. Ennek az a következménye, hogy a ragasztó kevésbé képes mindenhova eljutni hiánytalanul, és kellően megtapadni az üveg felületén. Továbbá ha egy szélvédő nedvesen érkezik el hozzám, akkor sajnos addig nem tudom megkezdeni a javítást, amíg az teljesen ki nem szárad. Természetesen van lehetőség a kőfelverődés kiszárítására, de annak biztonságos szárítása plusz időt vesz igénybe, és az a legmegfelelőbb, ha eleve nem nedvesítjük be a szélvédőt a javítás előtt. Persze ez nem mindig elkerülhető, hisz az eső esik, és óhatatlan nedvesség és ezzel együtt szennyeződés juthat a kavicsfelverődésbe. 

Természetesen, így is javítható egy szélvédő, de ha kavicsot kapott az üveg és ha van rá lehetőség, akkor ragasszuk le egy darab cellux-al, ezzel kizárva a nedvességet és a szennyeződést. Ha ez sem megoldható, akkor sincs gond, mert még így is meg tudom menteni a szélvédőt. Fontos tudni, hogy ezek csak biztonsági tanácsok, nem ez határozza meg az egész javítás végeredményét. Forduljon hozzám bizalommal! Szélvédő javítás Budapest és annak környékén!


Kőfelverődés javítás után, mennyi idő elteltével mosható le a kocsit?

Ezt a kérdés viszonylag sűrűn felteszik nekem az ügyfeleim, mert általánosnak számít, hogy bármilyen elvégzett munka után, mindig van kötési idő, amíg pihentetni kell a javítást várni, míg az anyag megköt.

Ebben az esetben az a jó hírem van, hogy szinte egyáltalán nem kell várni a javítás után és azonnal birtokba vehető és akár le is mosható és használható az autó. Persze ilyenkor mindig el szoktam mondani, hogy azért óvatosan bánjunk a gőzborotvával és ne nyomjuk neki a javításnak. Az a vízmennyiség, ami a javítás felületére kerül, nem fog kárt okozni benne. Ha lehet, ne sikáljuk, ne tartsuk közel a gőzborotvát.

A szélvédő javítás során UV fényre kötő kiváló minőségű speciális ragasztót használok, minden sérülés típusba az ahhoz legmegfelelőbb ragasztó fajtát teszem bele a kiváló minőség érdekében. Mivel a ragasztó UV fényre köt, így a kötési idő mindössze néhány percet vesz igénybe. A ragasztás ideje alatt, egy kizárólag erre a célra fejlesztett UV szűrő burát használok, mely a ragasztás ideje alatt védi az UV fénytől a ragasztót a kőfelverődés javítás végéig, így az minimálisan sem tud besűrűsödni, így képes eljutni minden egyes repedésbe, azok teljes egészébe a repedés hegyéig! Ez lényeges és itt fontos megemlíteni, hogy ezért nélkülözhetetlen a minőségi ragasztó és kiváló minőségű szerszámok használata, kellő tapasztalattal!

Szélvédő javítás után különösebb dolgunk nincsen, csak kicsit óvjuk a javítást, mint ahogyan azt tesszük bármikor a hétköznapokban, mikor bármilyen javítást végzünk akár mi magunk is.


Mi az a titokzatos fekete sáv a szélvédő szélén? Nem kimondottan csak dísz

Régebben, mikor még a szélvédő javítás technológiája nem itt tartott, és nem volt ilyen fejlett, akkor még a szélvédőt gumitömítésekkel tartották a helyén, és szép csillogó króm szegélyekkel védték, díszítették és takarták el a karosszéria és a szélvédő közti rést. Ma már szinte minden szélvédőt ragasztással rögzítenek az autóhoz, és a króm díszléc helyett, gumikeretet használnak a hézag kitöltéséhez, üveg szélének fedéséhez, védéséhez. De már ezt a gumikeretet is sokszor elhagyja egy-egy autótípus gyártó. A ragasztást, amivel a szélvédőt rögzítik az autóhoz, ez a titokzatos fekete sáv védi meg az UV sugárzástól, hogy a szélvédő minél hosszabb ideig biztonsággal a helyén tudjon maradni, anélkül, hogy az az UV hatására károsodna. Ez a fekete sáv a két réteg közé van belaminálva és nem más, mint egy teflon réteg, ami mindamellett, hogy nagyon hasznos, remek kinézetet kölcsönöz a szélvédőnek és így az egész autónak.

Na de mik azok az apró kis pontok a szélén?

Azt gondolnánk, hogy ez már tényleg a dizájn miatt került oda, de nem! Mivel ez a sáv, ami a szélvédő szélén körbe fut, fekete, így jóval hamarabb forrósodik fel, mint ahol a szélvédő átlátszó, így az apró pöttyök amik rajta vannak, már amelyiken van ilyen, hőátvezetőként szolgálnak, mert a túl nagy hő különbség miatt, akár el is repedhet az üveg, vagy párásodhat is. Ezzel a kis trükkel elmosódnak a határok és így nem lesz túl nagy hő különbség a szélvédő szélén. Persze ez a fekete sáv nem utolsó sorban esztétikai megoldás is, hisz nem látjuk az alatta kinyomott és szétkenődött ragasztót és a karosszéria nem túl dizájnos részét is kitakarja.

A rossz hír az az, hogy ha ide kapjuk a kőfelverődést, akkor itt több okból is nagyobb veszélynek van kitéve a szélvédőnk a továbbrepedés szempontjából. Itt ugyanis nagyon hamar és nagyon melegre fel tudd forrósodni a szélvédő a fekete szín miatt. Hőre tágul az üveg és sokkal érzékenyebb lesz egy kavicsfelverődés esetén, így könnyebben tovább tud repedni. Továbbá az a tapasztalat, hogy az autó üveg, sokkal érzékenyebb a szélénél a ragasztásnál, és egyszerűen nagyobb ott benne a feszültség és ez is a szélvédő repedését okozhatja. Érdemes mielőbb megcsináltatni a sérülést.


Ezüstréteg fűti a szélvédőt? Az újfajta láthatatlan szélvédő fűtés, nincsenek többé a napfényben zavaró apró kis megcsillanó szálak!

A Fűtőszállal ellátott szélvédő nagyon megkönnyítheti a reggeli indulásunkat egy-egy fagyos reggelen, mikor a jégkaparóval is percekig fagyoskodunk az autó mellett mire sikerül lekaparni, leolvasztani a jeget róla. Ezek az apró kis szálak nagyon jól teljesítenek télen, de van, hogy az ügyfeleim egy részét zavarja, mikor ezek a fémszálak meg-meg csillannak a napfény hatására.

De van ennél egy sokkal modernebb technológia, amely szinte láthatatlanul végzi a tökéletes munkát a kényelmünket szolgálva a fagyos reggeleken. Ezt az innovációt a Saint-Gobain Securit dobota piacra, ami nem más, mint egy nagyon vékony ezüstréteg, ami teljesen áttetsző és egyáltalán nem zavaró vezetés közben a napsütés hatására sem, sőt számos előnnyel is rendelkezik.Ez az igen vékony ezüst réteg a szélvédő belső felére a két réteg közé van feltéve, beragasztva. Ez a réteg elektromosság hatására felmelegszik, és mivel az ezüst nagyon jól vezeti az elektromosságot, rendkívül gyorsan felmelegszik a szélvédő egész felületén. Másodpercek alatt leolvasztja a párát és a jeget az autó üvegéről! Ez a megoldás jóval hatékonyabbnak bizonyul és mindemellett tökéletesen áttetsző.

További előnye ennek a rétegnek, hogy egyfajta hőpajzsként a napsugárzás egy részét képes visszaverni, így a tapasztaltok szerint, akár 15-20 fokkal alacsonyabb hőmérséklet érhető el, egy tűző napon parkoltatott autó esetében.

Az ilyen réteggel ellátott szélvédők is igen szépen javíthatóak, miután kőfelverődés érte az autó üvegét. A javítás menete nem igen tér el azoktól az üvegekétől, amelyekben nincsen ilyen réteg. Talán annyiban tér el, hogy másképpen törik rajta a fény a javítás után, és már a javítás alatt is fokozottan ügyelni kell arra, hogy minden egyes repedés valóban fel legyen töltve, mert egészen máshogy néz ki a töltés közben is egy-egy törés az ezüstös réteg miatt. Egyszerűen máshogy töri meg a fényt és ezt nem szabad figyelmen kívűl hagyni a javítás alatt. De a javítás után, látvány tekintetében elhanyagolható a különbség egy általános szélvédővel szemben.

Szélvédő javítással keressen bizalommal : 0670 755 79 17



Szélvédő javítás, kerámiával kezelt szélvédő

Fontos, hogy miután megsérült a szélvédőnk időben javítások meg azt, mivel minél több szennyeződés kerül bele és minél régebbi a sérülés, annál kevésbé tud megtapadni a ragasztó és kevésbé lesz áttetsző a javítás.A sérülés után a legegyszerűbb módja annak, hogy távol tartsuk a szennyeződéseket és a nedvességet, hogy le ragasszuk egy darab celluxszal, ezzel kizárva minden olyan dolgot, ami rontaná a szélvédő javítás végeredményét.



Fontos, hogy miután a kavics felverődött az autó szélvédőjére és sérülést okozott azon, akkor semmiképpen sem menjünk kerámia kezelésre, mert a kerámia egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy vízlepergető hatású és taszít minden olyan dolgot, ami Egyébként megtapadna a szélvédőn. Sajnos így van ez a szélvédőragasztókkal is a kerámia vízlepergető, hatása révén a szélvédő ragasztó kevésbé tud megragadni az autó üvegén, így kevésbé érhető el a várt eredmény. A javítást nem lehetetlen, de igyekezzünk minden olyan szélvédő kezelést mellőzni, aminek hasonló hatása lehet. Kerüljük az autómosókat, ahol vegyszer kerülhet a sérülésbe és a mosás után viasz kezelést kap az autó.


Ha a kerámia kezelés a kőfelverődés előtt történt, valamivel jobb a helyzet, de itt is törekedjünk a mielőbbi javításra, mert idővel a kerámia bele juthat a sérülésbe.


A viasz kezelés, ami a sérülés előtt történt, valamivel veszélyesebb, mert ez előbb lekopik, és hamarabb le mosódik és könnyebben bele tud jutni a nedvességgel a kőfelverődésbe!


Ha kerámia kezelést vagy viaszos kezelést, esetleg autó mosást kapott az autónk a sérülés előtt vagy után, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert így is megoldható a javítás, de mindenképp könnyítünk a helyzetünkön, hogyha ezeket igyekszünk elkerülni


Miért télen nagyobb a kockázata a kőfelverődésnek?

Télen valóban sokkal több a kőfelverődés és több szélvédő javításra van szükség. Ennek több oka is van. Egyik ilyen tényező, hogy a téli gumi bordázata sokkal nagyobb, mélyebb és így nagyobb méretű kavicsok férnek el benne, ami aztán gyakrabban okoz olyan sérülést, kőfelverődést, amit biztosan javítani kell, különben később elreped az autó üvege. Amikor télen csapadékosabb az idő, a nedves talaj felázik, és ilyenkor a kavicsok is kimozdulnak onnan és bele szorulnak ebbe a bordázatba, amit később nagyobb tempónál az autópályákon lök ki magából, és szerencsétlenebb esetekben okoz kőfelverődést. Van, hogy napokig, hetekig beleszorul, de a csapadékosabb időnek köszönhetően, egy-egy esőzés kenést ad neki, es így mikor esik, gyakrabban törnek a szélvédők, ahogy az eső kimossa a gumiból a kavicsokat. Mikor esőben koppan a szélvédőnk, gyakran észre se lehet venni a kő ütötte nyomot, persze azért is, mert az  autóüveg szennyeződött, és nedves, így nehezen vesszük észre a kőfelverődést, de az igazi oka az, hogy ilyenkor a repedések megtelne vízzel, és olyan, mint, ha ragasztóval tölteném fel a szélvédő javítás során. Ennek a kiszáradási ideje, mikor már észre vehető, hogy sérült az üveg, időjárástól függően 1-2 nap is lehet. Érdemes tehát a koppanás után a szélvédőt átvizsgálni, és, ha sérülést tapasztalunk rajta, akkor megcsináltatni azt, hogy elkerülhető legyen a szélvédő cseréje.


Ha bármi kérdése van szélvédőjavítással kapcsolatban, keressen bizalommal írjon vagy hívjon.


0670 755 79 17 Bencs János, kőfelverődés javítás.




Hívjon (+36707557917) vagy írjon üzenetet!