Fotós sztorik

KÉPEK ÉS LEIRÁSOK A JAVÍTÁSOKRÓL


Ezt a kis Toyotát Budapesten javítottam, egy kedves tanárnőnek, akinek fontos volt a gyors szakszerű javítás, mivel esküvőre kellett az autója. Mint a legtöbbször, még aznap megcsináltam a sérülést. Elég veszélyes nagy csillag alakú sérülésről beszélünk. Ezt azért is írom, mert ennél a kavicsfelverődésnél igen nagy a kockázata a továbbrepedésnek. Az ilyen szélvédő javításnál fontos, hogy időt szánjunk rá, mert a ragasztónak el kell jutni minden egyes ágába a csillagnak oly módon, hogy azt nem tesszük ki túl nagy terhelésnek, nem feszítjük szét a hirtelen nagy nyomással, mert könnyen baj lehet belőle. Napfényben mindig kötelező az UV bura használata, mert a ragasztó UV fényre köt meg. Továbbá a leghígabb ragasztót használom, hogy ki töltsem az össze repedést hiánytalanul. Ilyen esetben minden trükköt bevetek annak érdekében, hogy a javítás alatt ne repedjen tovább a szélvédőnk. 30-40 perc elteltével sikeresen feltöltődött a csillag alakú sérülés, és végezetül egy gyönyörű javítás lett a végeredmény.



Ennél a szélvédő javításnál különösen nagy volt a kockázat, mivel a sérülés nagyon közel volt az autó kasznijához. Mint már korábban leírtam, ez igen veszélyes zóna a szélvédőn, mivel itt kap a legnagyobb terhelést az autó üvege. Ez a kőfelverődés három centiméterre verődött fel a szélétől, ami azért veszélyes, mert a repedés mindenképp el fog indulni, és arra, amerre a legkönnyebben utat tud törni magának, és ilyen esetben ez nem más útvonal, mint az üveg kerete. Ha ez bekövetkezik, akkor már biztosan nem javítható, azt sajnos cserélni kell. Ilyen esetben nagy körültekintéssel kell javítani és minden esetben csak a leghígabb ragasztót szabad használni. sajnos melegíteni nem lehet, mert túl közel van a műszerfalhoz. Tükröt sem lehet használni, ami segít nyomon követni a töltődést, hogy a megfelelő technika alkalmazásával sikeres legyen a javítás. Itt tényleg csak a gyakorlat segít. Úgy mond érzésre, vakon javít az ember. A sérülés csillag jellegű volt, aminek egy ága már elindult. A javítás szépen sikerült 30 perc alatt töltődött fel.



Azt hihetnénk, hogy a kagylós javítások a leggyakoribbak, de nem így van. Ha megsérül a szélvédőnk egy kavicstól, vagy az autópályán hazafelé felpattan egy kő a sebesen száguldó autók miatt, a kavicsok olyan sérülést okoznak, amelyben az esetek többségében lesz repedés.

A repedések miatt nem érdemes halogatni a javítást, ha nem akarunk a közeljövőben egy szélvédőcserét.



Ez a javítás is azok közé tartozik, amelyek már veszélyesebbek. Csillag vonal alakú sérülés volt, amelyen már elindult egy repedés. A sérülést megvizsgálva, előkészítem a javításhoz a gépet. Az autót letakarom egy bőr védőtakaróval, majd jöhet a javítás. Megfúrom, hogy megtisztítsam és utat nyissak, hogy a ragasztó eljuthasson minden repedésbe. Ezután felteszem a gépet, amellyel nyomásszabályzással a ragasztót belepréselem a kőfelverődés okozta sérülésbe. A ragasztót UV fénnyel szilárdítom, majd fedőgyantát teszek és polírozok.



Szélvédő javítás többszörözve, avagy dupla, vagy tripla kőfelverődés, vagy ahogy a szakmában nevezni szokták, iker kőfelverődés

Ennél a javításnál többféle technika is használható. A megfelelő módszert többnyire a sérülés fajtája határozza meg. Ebben az esetben három helyen ütött lyukat a fránya kő. Ez azt jelenti, hogy mind a három helyen be tud ázni, levegősödni, koszolódni és nem mellesleg mikor a sérülés feltöltése következik a ragasztó ezen a három helyen nyomás hatására kifolyik.

Na, most nézzük ennek a sérülésnek a javítását nagyvonalakban. Én első lépésként azt látom jónak, hogy lefedjük az egész sérülést egy fedőgyantával, amit normál szélvédő javításnál a végén alkalmazunk, miután feltöltöttük a repedéseket. De ebben az esetben azért kezdünk ezzel, hogy töltéskor elzárjuk a ragasztó útját, így már el kezdhetjük tölteni a sérülést. Előfordulhat, olyan helyzet, mikor ez nem szükséges, és van, aki nem is így kezdi a javítást, de a tapasztalat az, hogy úgy is ki fog szökni a ragasztó, így ezzel a módszerrel, elkerülhetjük a felesleges munkát és nem vesztegetünk időt sem. Miután ez meg van, ugyan úgy kezeljük a sérülést, mint egy csillag alakú sérülést, csak ez általában terjedelmesebb, és több benne a veszélyes repedés, ami könnyedén tovább tud repedni. Tehát fúrjuk, takarítjuk, vákummal kiszívjuk a szennyeződést, gondosan feltöltjük a repedéseket ragasztóval, finoman hangolva a nyomást. Lefedjük, síkba csiszoljuk, majd polírozzuk. Az ilyen sérülések esetén, legyünk körültekintőek a szakember kiválasztásakor, könnyedén elronthatja egy nem hozzáértő. Előzetesen érdeklődjünk telefonon, és nyugodtan kérdezzünk rá a javítás módjára.



Milyen kőfelverődés az enyém? Konkrétan nem hasonlít egyikre sem, de mégis mindegyikre hasonlít!

Ezeket hívjuk kombinált kőfelverődésnek. Ebben az esetben a veszélyességi fokot a repedések hossza, jellege és mennyisége határozza meg. A közepe általában kagylós sérülés, belül mikrorepedéssel vagy anélkül, és a kagylón kívül különböző nagyságú további repedések jellemzik. Repedések feltöltésénél ügyelni kell arra, hogy ne repedjen tovább, időt kell hagyni a ragasztónak, hogy szét tudjon terülni, el tudjon jutni a legutolsó repedések végeibe is. Fokozatosan adunk nyomást, ha kell, karctűvel segítjük a ragasztó beáramlását. Bármikor tovább repedhet, érdemes mielőbb megcsináltatni. Minél kevesebb nedvességet kap és ezzel kevesebb szennyeződést, annál szebb lesz a szélvédő javítás!



Lássunk egy kagylón belüli és kívüli repedéses sérülést a szélvédőhöz nagyon közel.  Bármilyen szélvédő sérülés ami közel van az üveg keretéhez, már önnagában nagy veszélyt hordoz magában, mert a szélvédő a kerethez közel feszül a legjobban. Itt igen nagy az esélye a továbbrepedésnek. Az pedig csak ront a helyzeten, hogy a kagylón belül, és kívül is vannak repedések, mikrorepedések. Ez nem túl szerencsés kőfelverődés, még ha nem is a látómezőben van. A nap süt, ezért kötelező az UV bura a fényre kötő ragasztónál, hogy a folyékony állag megmaradjon. Óvatosan kell fúrni, mert könnyen egy szélvédő csere lehet az apró sérülésből, a kőfelverődés elhelyezkedése miatt. Bármikor tovább tud repedni, és arra fog, amerre a legjobban feszül, ezért a nyomást nagyon finoman adagolva adjuk rá, adunk időt a ragasztónak terülni, és kitölteni minden repedést. Ennél a javításnál is fontos az idő, és az óvatosság. A végeredmény egy szép szélvédő javítás és egy elégedett ügyfél.



Ezt a szép kis coupe mercit, a szélvédő szélén kapta el a kőfelverődés. Nem szerencsés helyen, mert ott könnyedén tovább tud repedni. A tulajdonos láthatóan nagy becsben tartja az autóját, rendezett szép kocsi volt. Fontos volt számára a szakszerű és nem utolsó sorban a minőségi javítás. Kisebb méretű csillag kőfekverődést kellett rajta rendbehozni. Sérülés után le lett ragasztva, ezzel is védve volt a szennyeződésektől, nedvességtől a bemeneti nyílás. A szélvédő javítása egy megfúrással és tisztítással kezdődött, majd a vákum használata után, elkezdtem feltölteni a kőfelverődést. A repedéseknek meg kell hagyni az időt, azaz amennyire lehetséges, hogy nyomás hatására önmaguktól feltöltődjenek. Amint a töltődés megállt, különböző technikákat alkalmazva segítettem a repedések további feltöltődését. Végén miután a repedésgyökerek feltöltődtek, egy fedőgyantát tettem rá, hogy lezárjam a sérülést és végezetül polírral kozmetikáztam, és az eredmény magáért beszél. Ezzel kész is a szélvédő javítás.



Ezt a figyelemre méltó Suzukit az egyik este javítottam. Fontos volt az ügyfél számára a gyors megoldás, még a hajnali fagy előtt. Egy kagylós, kívül és belül is repedéses kőfelverődést javítottam ki az autóján.  A javítás nagyon kockázatos amikor ennyire a szélvédő szélén van a sérülés. Ennél a javításnál a titok az idő, amit meg kell adni a ragasztónak, hogy szépen terüljön a repedésekben. Mivel a széléhez igen közel van, az előnye, hogy nincs a szélvédő látómezejében, de a hátránya, hogy itt nagyon nagy a feszültség az üvegben, és bármikor tovább tud repedni. 

Kitakarítással kezdjük a javítást, egy minimális előfúrással amivel egyben utat nyitok a ragasztónak, aztán fokozatosan megkezdem a feltöltését minden egyes repedésnek. A szélvédő javítás ezután egy fedőgyanta felvételével, lyuk lezárásával folytatódik, majd síkba csiszolás és polír követi. Ezalatt számos trükköt bevetek, hogy szépen biztonsággal és biztosan fel legyen töltve a sérülés. És készen is van a szélvédő javítás.



Szélvédő javítás este? Természetesen! Megfelelő körülményeket teremtve a javításhoz tükörrel, fényekkel megvilágítva. Ennél a Fordnál is fontos volt a Hölgynek a gyors szakszerű szélvédő javítás. Telefonos egyeztetés után, még aznap néhány órán belül elvégeztem a javítást. Ez a kis csillag igen rossz helyen volt, közel a széléhez, ami a szélvédő legveszélyesebb része a sérülés szempontjából, mivel itt igen nagy a feszület az üvegben. Könnyen tovább tud repedni, ezért fontos a gyors szakszerű javítás. A javítást szokásos módon egy tisztítási, előfúrással kezdtem, majd jött a vákuum, és ezután fokozatosan nyomás alatt préseltem a ragasztót a szélvédő kőfelverődésébe. Amint ez megtörtént UV segítségével megszilárdítottam a ragasztót. Fedőgyantát kapott a sérülés bemeneti nyílása, ezután polírozás jött, hogy a fénytörése megegyezzen minél jobban a szélvédő fénytörésével és készen is van a szélvédő javítás.



Itt egy kombinált, ebben az esetben kagylós, ugyanakkor csillag kőfelverődés tulajdonsággal megspékelt sérülést javítottam az esti órákban. Itt kizárólag a hígabb ragasztó használható a szélvédő javítás során, mivel ugyan a kagyló önmagában nem hordoz veszélyt, de a csillag vonalak, repedések bármikor tovább tudnak repedni. De szeretném leszögezni, hogy nincs veszíteni valónk, mert a javítás hiányában biztosan tovább fog repedni. Különösen ügyelni kell a javításra, a gép felrakásátol egészen addig míg a repedéseket meg nem ragasztottam. Itt arra kell ügyelni, hogy a nyomást fokozatosan kell rá adni az injektorra, és hagyni kell, hogy a ragaszó mindenhova eljusson anélkül, hogy különösebb terhelésnek tennénk ki a repedéseket. Ebben az esetben szükség volt arra, hogy belülről is melegítsük a repedéseket, mert a melegitéssel tágul az üveg, ezzel a repedés is, és könnyebben áramlik be a ragasztó olyan helyekre is, ahova magától már nem tud. Kockázatos, mert ezzel könnyen meg indulhat egy repedés, de kellő javítási tapasztalattal kisebb a kockázata a tovabbrepedésnek. Miután sikeresen feltöltöttem, fedőgyantával lefedtem és síkba csiszoltam. Ezután jön a polírozás és készen is. 



Kagylón kívüli repedéses kőfelverődés esetében, ha olyan mértékű a külső repedés, akkor hasonlóan veszélyes lehet, mint a csillag kőfelverődés és társai. Itt is könnyen tovább tud repedni, itt is fontos, hogy megadjuk az időt a ragasztónak, hogy szépen finoman el tudjon terülni a repedésekbe. Ahogy a képen is látszik, már elindult a repedés, aminek három kis ága van. A szélvédő javítás folyamán fontos volt, hogy a hígabb ragasztót használjam a sikeres javítás érdekében. A javítást a szokásos módon egy fúrással kezdtem, megtisztítottam a sérülést, vákum segítségével a szennyeződést és a levegőt szívtam ki a kőfelverődésből, majd lassan fokozva a nyomást szépen feltöltöttem a sérülést. Ez a javítás körülbelül 30 percet vett igénybe, míg az utolsó repedés is feltöltődött. Majd fedőgyantával fedtem le, ügyelve, hogy ne maradjon benne levegő és az UV lámpával megkötött fedőgyantát, síkba csiszolás után polírral kozmetikáztam, és készen is van a szélvédő javítás.



Ez egy tipikus csillag alakú kőfelverődés a szélvédő alsó keretéhez közel. A fajtája önmagában hordozza annak veszélyét, hogy bármikor tovább tud repedni. Ennél elég egy kisebb fizikai behatás, mint például egy kátyú vagy egy fekvőrendőr, a hőingadozásokról nem is beszélve. Ami súlyosbítja a helyzetet, hogy nagyon közel van az autó üvegének a széléhez, mert mint többször említettem, itt a legnagyobb a feszültség az üvegben. A szélvédő javítás itt nagyon kockázatos, kellő precizítást, figyelmet és tapasztalatot igényel. Természetesen a javítás hiányában biztosan el fog repedni a szélvédő. Egy kisebb takarító fúrással kezdem a sérülés javítását, majd miután a belső tükör segítségével pozícionáltam az injektort, szépen fokozatosan engedtem bele a ragasztót a sérülésbe. A belső melegítés ilyen esetben nem kivitelezhető, mert közel van a műszerfal,  pedig az nagyban segítené a munkát. De vannak egyéb eszközök, trükkök amíg segítik a feltöltődést. Végére egy igen szépen javított szélvédő lett belőle. A képek magukért beszélnek. 


 


Ezen az autón egy kis kagyló, vagy másnéven félkagyló alakú kőfelverődést javítottam. Ennél a sérülésnél  a kockázat valamivel kisebb mint egy csillag vagy bármilyen komolyabb repedéssel ellátott kőfelverődés, de vannak esetek mikor ezeknél a sérüléseknél sem zökkenőmentes a szélvédő javítás! Többször hallottam az ügyfelek tapasztalatai alapján, hogy az ilyen sérülések is könnyedén tovább  tudnak repedni. Ebben az esetben a méretéhez és a típusához képest nehezen fogadta be a ragasztót és melegíteni kellett belülről a szélvédőt. Ami tágítja az üveget és ezzel a repedéseket is. Kockázatos művelet, de enélkül nem töltődik fel a kőfelverődés és a javitas hiányában biztosan tovább fog repedni a szélvédő. Itt is egy fúrassal kezdtem a javítást, amivel utat nyitottam a ragasztónak és egyben ki is takarítottam a bemeneti nyílást. Majd elkezdtem bele préselni a ragasztót. Ezt a sérülést is fokozott figyelemmel javítottam, mert elég egy mikrorepedés és máris meg van a baj, ha túl nagy nyomást kap hirtelen a szélvédő. Belső melegítéssel segítettem a ragasztó áramlását, és miután mindenhol hiánytalanul feltöltődött ragasztóval, UV lámpával megszilárdítottam és következő lépésként egy fedő ragasztóval fedtem a sérülés epicentrumát. Ezutan síkba csiszoltam és polirral kozmetikáztam. Készen is van a szélvédő javítás.



Egy nagyméretű kombinált kőfelverődés volt ezen az autón. Igen nagyméretű, 200 Ft-osnál nagyobb sérülés. Ebben az esetben kicsit hosszabb időt vesz igénybe, mire az összes repedés feltöltődik. Fokozottan kell ügyelni a javításra, és mindent apránként fokozatosan csinálunk, mert ilyen esetben hamar meg van a baj. Szeretném hangsúlyozni azt, hogy ilyenkor kőbe van vésve az a tény, hogy ez a sérülés javítás hiányában 100%, hogy rövid időn belül tovább fog repedni. Így veszíteni való nincs. Ennek a szélvédő javításnak a menete is egy előfúrással, takarítással kezdődik, majd ezután a leghígabb, erre a sérülésekre fejlesztett ragasztót használom.  A nyomást fokozatosan adtam rá, hogy a ragasztó szépen fokozatosan terüljön a repedésekbe. Fontos hogy a gép felhelyezésénél ne feszítsük túl a szélvédőt. Ha magától nem jut el mindenhova a ragasztó, akkor egy kis melegítéssel belülről segítjük, de fokozatosan kell melegíteni a szélvédőt. Ezt többször is meg kellett tenni, mire a ragasztó mindenhova eljutott. Ezalatt a repedéseket tűvel feszítettem, ahol erre szükség volt, ezzel is segítem a ragasztó áramlását. Amint feltöltődött, UV lámpával megszilárdítottam a ragasztót, majd az injektor eltávolítása után egy fedőgyantával fedtem, síkba csiszoltam és polírral varázsoltam szebbé. A ronda nagy sérülésből, egészen széppé sikerült tenni a szélvédőt. Hivjon Ön is bizalommal!
Szélvédő javítás Budapesten és vonzáskörében!



Ezen a Mercedesen egy olyan kőfelverődést javítottam, ahol egyetlen kavics négy helyen ütötte meg a szélvédőt, ezzel négy bemeneti nyílást és kisebb nagyobb repedéseket okozva érkezett meg a szélvédőre. Az ilyen jellegű sérülések ritkábban fordulnak elő, többnyire kombinált sérülések közé tartoznak. Nagyon ritka, hogy a javítás hiányában nem repednek tovább. Érdemes mielőbb kijavíttatni egy szakemberrel! Ebben az esetben még tovább bonyolítja a dolgot az elhelyezkedése a kőfelverődésnek, mert mint tudjuk, a szélvédő széléhez közeledve, a kerethez közel, már nagyon feszül az autó üvege. Így ez a sérülés még kockázatosabb a továbbrepedés szempontjából, mind a javítás hiányában és a javítás alatt is. Ezen okokból nagyon fontos az óvatosság és a precízitás a javítás folyamán. Ebben az esetben a javítási folyamat már az elején eltér a többitől. Mivel négy bemeneti nyílás van a kőfelverődésben, így a szélvédő javítást azzal célszerű kezdeni, hogy lefedem az egész sérülést egy fedőgyantával. Ezt egyébként a végén a bemeneti nyílás zárására szoktam használni. Ez azért fontos, mert ha elkezdem tölteni az egyik nyíláson át, ha nem elég zárt a sérülés, akkor a többi nyíláson át szívárogni kezd a ragasztó a nyomás hatására, amivel nyomásvesztés alakul ki, és így a szűkebb vagy nagyobb, hosszabb repedésekbe nem tudom belepréselni a ragasztót. Miután ez megtörtént, csak ezután kezdem el javítást a megszokott módon. Egy előfúrással kezdem, amivel kitakarítom a bemeneti nyílást, és egyben utat nyitok a ragasztónak is. Ebben az esetben különösen fontos, hisz lezártam az egész kőfelverődést egy fedőréteggel. Ezután megkezdem a töltést. Előfordul, hogy a négy ütés között nincs kapcsolat, repedés, ami átvezetné a töltő anyagot, ilyenkor külön kell kezelni azt a részt, mint egy külön kőfelverődést, és azt is megfúrni, feltölteni, csiszolni és polírozni. A szélvédő javítások, ahogy tapasztalható, sok esetben különbözik. Minden esetben más és más. Mindig kellő precizitással kell kezelni minden egyes javítást.



Kőfelverődés javítás, kagylós jellegű hideg időben

Az ügyfél szemszögéből nézve egy biztonságosabb, szerencsésebb kagylós kőfelverődést javítottam. Ennél a sérülésnél jó esetben kevés, vagy nincs belső, sem külső repedés a kőfelverődésben. Itt néhány mikrorepedést találtam, szabad szemmel alig látható, ezért nagyítóval ellenőrzöm. De mivel ott vannak a repedések, azt komolyan kell venni és kellő odafigyeléssel kell javítani a szélvédőt. Egy fúrással kezdtem a javítást, amivel kicsit megnyitom a sérülést és ezzel egyben utat nyitok a ragasztónak is. Ez a fúrás minimális, még az első réteget sem fúrom át, inkább nevezném csiszolásnak. Miután ez meg van, felteszem az injektort, és a sérüléshez megfelelő ragasztót használva elkezdem belepréselni a töltőanyagot a repedésekbe, kőfelverődésbe. Miután feltöltődött a kőfelverődés, ami ebben az esetben viszonylag gyorsan ment a sérülés adottságai miatt, UV lámpával szilárdítom a ragasztót. Ezután eltávolítottam az injektort és fedőgyantával zárom a sérülést. Síkba csiszolom, majd felpolírozom a javítást. Ezzel a szélvédő javítás végéhez értünk.

Hívjon bizalommal!



Sajnos nem mindig ússzuk meg egy kisebb sérüléssel, ilyen egy kombinált

Így történt ebben az esetben is, amikor a kavics egy jókora sérülést okozott ennek a Mercedes-nek a szélvédőjén, kagylós sérülés csillag sérüléssel kombinálva. Sajnos a helyzetet tovább rontja az a tényező, hogy a szélvédő széléhez nagyon közel helyezkedik el a kőfelverődés. Itt ugyanis nagyobb az esély a továbbrepedésre. Érdemes mielőbb megejteni a szélvédő javítást. Itt viszonylag hamar megkeresett az ügyfél, és még mielőtt szélvédő repedés lett belőle, ki tudtam javítani a szélvédőt.  Az ilyen sérülésnél ügyelni kell arra, hogy ne repedjen el, mert itt bármikor bekövetkezhet. Egy óvatos fúrással kezdtem, mellyel egyben ki is takarítottam a bemeneti nyílást és egyben utat nyitok a ragasztónak. Ezután elkezdtem bele préselni a ragasztót, ezt is fokozatosan, mert a sérülésben és azon kívül is repedések vannak. Miután mindenhol sikerült a feltöltődés, UVlámpával megszilárdítom, majd a bemeneti nyílást fedőgyantával lezárom. Ezután síkba kell csiszolni és finom polírral áttetszővé polírozni a fedő gyantát és készen is van a szélvédő javítás. 



Egy igen csúnya, kombinált kőfelverődés javítás

Ez a kőfelverődés a veszélyesebb kőfelverődések közé tartozik, itt fokozottabban meg van az esélye annak, hogy a javítás hiányában, tovább fog repedni a szélvédő. Szerencsére, ebben az esetben, időben még aznap felvette velem a kapcsolatot az ügyfél, és így időben megtörtént a szélvédő javítás. Az ilyen sérüléseknél, fokozottan ügyelni kell a javítás minden egyes fázisára, mert a javítás alatt is könnyedén tovább tud repedni az autó üvege, ami viszont a javítás hiányában biztosan be fog következni. Először meg kell csiszolni a bemeneti nyílást. Utat kell nyitni a ragasztónak, de nem kell mélyre fúrni, mert sajnos ezt a kő, már megoldotta helyettem. Ezután óvatosan felhelyezem az injektort, aminek a nyomását szabályozni tudom, és elkezdem feltölteni a prémium minőségű leghígabb ragasztóval, hogy biztosan mindenhova eljusson. Ez körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, az ilyen nagyméretű kőfelverődések esetében.  A ragasztóim UV fényre kötnek, ez teszi lehetővé, hogy hosszú ideig tölthessem a sérülést anélkül, hogy az megkötne! Következő lépcsőben UV fénnyel megkötöm a ragasztót és leveszem a gépet. Ezután egy másik, erre alkalmas speciális ragasztóval fedem le a kőfelverődés bemeneti nyílását. A fedőgyanta szintén UV fényre köt, így azt is szilárdítom, majd síkba csiszolom és polírozom. Ezzel készen is vagyunk a szélvédő javítással. Fontos, hogy időben cselekedjünk, mert hamar elreped olyan mértékben, hogy esetleg már nem lesz javítható. Ha a repedés megtörtént, még mindig lehetőség van a szélvédő repedésének a lefúrására, ezzel megállítható a továbbrepedés. Erről bővebben olvashat a weboldalon. Hívjon bizalommal!



Mercedes szélvédő javítás, repedés megállítása

Sajnos előfordul, amikor az ügyfél nem tud időben cselekedni, mert olyan agresszív a sérülés és olyan mértékű benne a repedés, hogy a kőfelverődés szinte azonnal tovább reped. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy a repedést megállítsam, és így egy ideig, elkerülhető a költséges szélvédő csere. Ebbe az esetben fontos, hogy mielőbb megkezdjük a javítást, mert minél hosszabb a repedés, annál kisebb az esélye, hogy menthető a szélvédő. Ebben az esetben az ügyfél nagy örömére sikerrel járt a repedés megállítása. A szélvédő javítást azzal kezdtem, hogy egy belső tükröt helyeztem az autóba a repedés végéhez, ami segít pontosan megmutatni, hogy hol is található a vége. Fontos, hogy nagyon pontosan fúrjunk, mert vagy nem reped bele a furatba, vagy tovább reped, mert nem a végét fúrtuk le. A fúrószár mindig legyen éles és ha lehet használjunk újat, ezen nem szabad spórolni, mert minimális nyomásra is képes továbbrepedni az autó üvege. A furat az első réteg aljáig ér le, és annyira van kitágítva, hogy biztosan ne repedésként funkcionáljon, sokkal inkább úgy, hogy itt leadja a feszültséget a sérülés, és a szépen kicsiszolt furat már ne repedjen tovább. Ezt az apró lyukat ezután lefedem, és ha az ügyfél kéri, a repedést is fel töltöm, amennyire lehetséges és a kőfelverődést is feltöltöm a szokott módon, amennyiben van, mert előfordul, hogy nem kőfelverődésből indult el a repedés a szélvédőn, hanem szerkezeti hiba okozta azt, vagy bármilyen más erőhatás, hogy csak egy példát mondjak az egyik ügyfelemnek rácsukódott garázskapu és az okozta a szélvédő sérülését. Ezzel a megoldással, hogy megfúrom a repedést elkerülhető a szélvédő csere egy ideig.



Ismét egy BMW I3 szélvédő javítás Budapest

Ezen az autón sajnos az átlagosnál többször találkozok kőfelverődéssel. Ennek az oka lehet a szélvédő dőlésszöge, mert a meredeksége miatt, kevésbé tud megpattanni úgy a kavics, hogy az ne csak felületi sérülést okozzon. Ebben az esetben szerencsére nem okozott túl nagy galibát a kavics, és csak egy kisebb kagylós kőfelverődéssel megúszta a szélvédő. Természetesen nem szabad alábecsülni az ilyen sérüléseket sem, és időben cselekedni kell, mielőtt tovább repedne és egy költséges szélvédő cserénél találjuk magunkat. Ennél a kőfelverődésnél is a szélvédő javítást egy előfúrással kezdtem, kicsiszoltam, majd vákuummal a levegőt és a szennyeződést is kiszívtam. Ezután nyomás alá helyeztem az injektort, amivel a ragasztót préselem bele a kőfelverődésbe. Itt nem szabad elsietni a folyamatot, hagyni kell a ragasztónak időt, hogy szépen terülhessen és eljusson minden egyes hajszálrepedésbe is. Miután sikeresen feltöltődött, ami körülbelül 15-20 percet vesz igénybe az ilyen jellegű sérüléseknél, UV lámpával megkötöm a ragasztót és leveszem a gépet. Miután ez megtörtént, egy fedő ragasztóval zárom a sérülés bemeneti nyílását és síkba csiszolom azt. Ezután már csak egy polírozás van hátra, hogy minél szebb legyen és készen is vagyunk.



Szélvédő javítás Budapest, Kőfelverődés javítás teherautón

Természetesen teherautón is végzek kőfelverődés javítást. A különbség, csak annyi, hogy némileg bonyolítja a javítást az autó magassága, de ez nem okoz gondot. Csak egy létra és már nincs is különbség. Itt is egy előfúrással kezdem a javítást, ami ahhoz kell, hogy utat nyissak a ragasztónak, és egyben ki is tisztítsam a bemeneti nyílást, ahol a kő megütötte azt. Ebben az esetben sajnos két apró repedés el is indult 2 irányban is, ezért ha nem javítjuk ki, sajnos el fog repedni, és akkor biztosan cserélni kell a szélvédőt. A fúrás és tisztítás után, felhelyeztem az injektort, amibe a leghígabb ragasztót töltöttem, mert fontos, hogy ebben az esetben nem szabad feszíteni a repedéseket. A nyomást fokozatosan adtam rá, nehogy nagy terhelésnek tegyem ki a sérülést. Ha szükséges melegítem a szélvédőt, hogy biztosan eljusson mindenhova a ragasztó, de ezt is kellő óvatossággal, mert ha túl meleg lesz az üveg, hő hatására tágul és ezzel a repedés is tovább fog haladni. Miután biztonsággal fel lett töltve az autó üvege, UV lámpa segítségével megszilárdítottam a ragasztót. A bemeneti nyílást fedőgyantával lefedtem, ami nem engedi be a nedvességet és a koszt. Ez szintén UV-ra kötő ragasztó, ami kizárólag erre lett kifejlesztve, egy amolyan záró gyanta. Eztán ezt síkba csiszolom, és polír segítségével simává csiszoltam. Fontos, hogy gondosan nézzünk körbe, és a szélvédő javításra kellő tapasztalattal és megfelelő eszközökkel rendelkező szakembert keressünk.



Ahogy a képen is látszik, sajnos itt valamivel veszélyesebb a sérülés, mint egy sima kagylós esetében, ahol a repedések nem jelennek meg a kőfelverődésben.  Itt mindenképpen a hígabb ragasztó ajánlott, mert a sűrű mézszerű anyagot nem lehet biztonsággal a repedésekbe hiánytalanul feltölteni. A megfelelő anyag kiválasztása után kezdődhet is a javítás, amit egy kis csiszolással kezdek a becsapódás epicentrumában, amivel egyben utat is nyitok a ragasztónak, megtisztítom és a törmelék eltüntetésével javítok a fénytörési mutatón. Ezután, ha süt a nap, UV búra alatt megkezdem a kőfelverődés feltöltését az injektor felhelyezésével, és fokozatosan préselem bele a ragasztót minden egyes repedésbe. egy ilyen javítás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe a hőmérséklet és a sérülés tulajdonságaitól függően. szükség esetén melegítem a sérülést, hogy a ragasztó könnyebben eljusson a mikrorepedésekbe is, erre itt is szükség volt. Miután a kőfelverődés feltöltődött, UV lámpával szárítom a ragasztót a sérülésbe, majd eltávolítom az injektort, ami a ragasztót eljuttatta a repedésekbe. Ezután még egy pici lyuk maradt a szélvédő felső rétegén, ahol a kő megütötte, de ezt is lefedem egy másik anyaggal, ami távol tartja a koszt és a nedvességet. Ezt a végén síkba csiszolom, majd polírral teszem áttetszőbbé. ezután már készen van a szélvédő javítás.



Ezen a szélvédőn némileg szerencsésebb kagylós kőfelverődés keletkezett, ezek a sérülések kisebb kockázatot jelentenek a továbbrepedés szempontjából, de nem elhanyagolhatóak! Az ilyen esetben valamivel gyorsabban zajlik egy-egy kőfelverődés javítása, mivel a kevesebb repedések, mikrorepedések miatt, szabadabban tud áramlani a ragasztó a sérülésbe, így hamarabb végbe megy a feltöltődés is. De attól, hogy kevesebb repedés található a kőfelverődésbe, még ugyan olyan óvatossággal kell kezelni a javítás során is az adott sérülést, és ezt a szélvédőt is mielőbb meg kell javíttatni, mielőtt az tovább repedne. Mivel a repedések megtalálhatóak benne, így ugyan úgy a hígabb ragasztót használtam, hisz bőven elég egy-két repedés is ahhoz, hogy elrepedjen a szélvédőnk. A képen jól látszik, ahol a kő becsapódott, azt a részt kicsit ki kell tisztítani, csiszolni, hogy a fénytörés kevesebb legyen, így szebb lesz a javítás, és segítjük a ragasztó áramlását is. A hideg idő miatt, szükség volt a szélvédő melegítésére, ezért közép hőmérsékleten az autó fűtését bekapcsoltuk a szélvédőre. Ilyenkor az üveg kicsit felenged, nem feszül annyira, kicsit, minimálisan tágul, de csak annyira, hogy esetleges hőingadozástól ne repedjen el. Ezzel a ragasztónak is segítünk minden egyes mikrorepedésbe is eljutni, így lesz tökéletes a javítás. Ha minden rendben lezajlik, akkor még ilyen mértékű nagyításban is jól látszik milyen szép lett a javítás. Szabad szemmel alig, vagy nem is észrevehető. A javítás során UV-ra kötő ragasztót használtam, ami hígabb viszkozitású, erre a repedések miatt volt szükség. Magas nyomású injektorral préseltem bele a ragasztót, ügyelve a fokozatosságra, majd lefedtem a bemeneti nyílást egy fedő ragasztóval, amit síkba csiszoltam és a végén polírral tettem áttetszőbbé.




A minap a továbbrepedés szempontjából, egy igen veszélyes kőfelverődéssel keresett meg egy kedves ügyfél. A szélvédő javítást itt ebben az esetben is sokkal költséghatékonyabb volt, mint a szélvédő cseréje. Az ilyen jellegű sérülés természetesen mindig hordoz magában némi kockázatot a javítás alatt is. Éppen ezért ezek a típusú kőfelverődéseket nagyon óvatossággal kell kezelni. Érdemes a sérülést követően leragasztani egy cellux-al, hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön bele, így nagyobb esély van arra, hogy ne repedjen el a szélvédő javítás előtt. A javítást nagy óvatossággal kell kezelni, mert egy pillanat alatt el tud repedni a szélvédő. De ez javítás hiányában biztosan be fog következni. Egy csiszolással kell kezdeni a folyamatot, amivel kitakarítjuk a bemeneti nyílást, és egyben utat nyitva a ragasztónak ezzel segítjük az áramlását. Az ilyen esetekben ajánlatos a lehető leghígabb ragasztót használni, mivel nagyon szűk repedésekről beszélünk és a sűrű anyag feszítheti a repedéseket. A ragasztóval feltöltött injektort finoman a sérülésre helyezem és megkezdem annak töltését fokozatosan adva rá a nyomást. Fontos, hogy hagyni kell időt a ragasztónak, hogy szépen terüljön el a kőfelverődésben, nem szabad hirtelen nagy nyomásnak kitenni a szélvédőt. Hő segítségével elősegíthetjük a töltődést, ha ez nem segít akkor karctűvel kissé megnyitva a repedéseket, szintén segítjük a ragasztónak az áramlását. Ha minden repedés hiánytalanul feltöltődött, akkor UV lámpa segítségével megszilárdítjuk a ragasztót. A végén még a bemeneti nyílást egy fedőgyantával lefedem, csiszolom majd simára polírozom. Ezzel van vége a szélvédő javításnak. 



Szélvédő javítás, fedőgyanta csere Hummer H2

A minap egy fedőgyanta cserét végeztem ezen a Hummer-en némi utólagos rátöltéssel. Időnként erre szükség lehet, ha idővel a közepén lévő fedőréteg kikopik. Hogy mikor válik esedékessé, attól is függhet, hogy az adott szakember milyen anyaggal dolgozott, és a használat is nagyban befolyásolja. Nem mindegy, hogy az autó, garázsban tartott hétvégi autóként van használva, vagy mindennap ki van téve a ház előtt az időjárás viszontagságainak. Nyáron a nap tűzi, télen a jég ráfagy és jégkaparóval takarítjuk. Természetesen ez elkerülhetetlen, éppen ezért ha szükséges, néhány évente egy-egy felüljavítás még sokat segít abban, hogy a szélvédőt még sokáig ne kelljen cserélnünk. Ilyenkor a folyamat gyorsabb és valamivel egyszerűbb, mint mikor egy friss kőfelverődést javítunk. Sok esetben érdemes feltenni a gépet, és tölteni a kőfelverődést, mert többször tapasztaltam, hogy utólag is lehet némi ragasztót préselni a régi sérülésekbe, kisebb-nagyobb sikerrel. A folyamat egy csiszolással kezdődik, amivel a régi ragasztót eltávolítjuk, kitisztítjuk a már javított kőfelverődést. Ha szükséges, akkor feltesszük az injektort és ragasztót préselünk bele, ha már egy repedést is sikerül feltölteni, máris sikerrel jártunk. Gyakorlatilag ugyan úgy járunk el, mint egy bármilyen szélvédő javítás során. Miután megkötött a ragasztó UV segítségével, már csak a fedőgyanta, záró réteg kerül rá. Ezt miután megkötött, síkba csiszolom, és a végén polírral teszem áttetszővé. Ezzel tovább hosszabbítottuk a szélvédőnk életét.



Egy kagylós kőfelverődés, kisebb repedéssel

Ennél a sérülésnél gyakori hiba, hogy alábecsülik, hisz csak egy két apró repedés van benne, holott nagy elővigyázatossággal kell kezelni ezt a sérülést is, hisz elég egyetlen kis repedés is, ami könnyedén tovább tud repedni és máris a szélvédő cserénél találjuk magunkat. Érdemes lehetőség szerint ilyenkor minél hígabb ragasztót használni a szélvédő javítás során. A sűrű mézszerű anyag könnyen tovább repeszti a kőfelverődést, hisz nehezen, vagy egyáltalán nem jut be a repedésekbe, csak nagy nyomás hatására, de ilyenkor feszíti az anyag a repedéseket. Ha meg nem préseljük bele, akkor a hiányosan feltöltött kőfelverődés idővel, előbb vagy utóbb tovább fog repedni. Így érdemes nem alábecsülni a kőfelverődést, mondván, hogy csak 1-2 repedés van benne, hisz az ügyfélnek az is elég, ha elreped az autó üvege. Az ilyen jellegű sérüléseknél is fontos, hogy türelmesen és fokozatosan adjuk rá a nyomást, és töltsünk fel minden egyes repedést és mikrorepedést. Egy ilyen szélvédő javítás, hozzávetőlegesen húsz-negyven percet vesz igénybe az érkezésemtől a munka végéig. Ennél a sérülésnél is ki kell csiszolni a közepét minimálisan, ahol a kő becsapódott, ahol az ütés epicentruma van, kis fehér törmelékekkel, aminek semmi keresni valója nincs ott, mert ott csak fénytörés lesz a javítás után. Ezután híg ragasztót alkalmazva felhelyezem az injektort a szélvédőre és megkezdem annak töltését. Ha a repedés nyitott, viszonylag hamar belemegy a ragasztó a sérülésbe, de ha szűkek a járatok, akkor több idő kell neki, míg minden egyes kis repedésbe beszivárog, de nem szabad siettetni, hisz túlfeszítés esetén tovább tud repedni. Fontos a javítás során a fokozatosság, türelem és az elegendő idő, amit a javításra szánunk, így javítható biztonsággal és minél kevesebb kockázattal.



Szélvédő javítás Porsche

A minap egy nagyon csúnya kőfelverődést javítottam. Ennél a sérülésnél nagyon könnyen el tud repedni az üveg és szélvédő csere lehet belőle. Egyik sérülésnél sem szabad sokáig húzni a javítást, mert nem győzöm hangsúlyozni, hogy egyetlen kis repedés is elég ahhoz hogy az tovább haladjon és cserélni kelljen az egész üveget. De ennél a kőfelverődésnél meg tényleg bármikor elreped az üveg. Javítás közben is kockázatos, ezért nagyon kell vigyázni, hogy minimálisan tegyük ki nyomásnak. De természetesen ennél a sérülésnél egyáltalán nincs veszteni valónk, hisz ez biztosan el fog repedni előbb-utóbb, és itt az a helyzet áll fent, hogy inkább előbb. Amennyiben nagyon meleg van a nyári hónapokban, érdemes árnyékban parkolni és lehetőség szerint a szélvédő javítást is  árnyékban végezni. A felhevült üveg nagyon érzékeny, egy minimális nyomásra is megtörténhet a baj. De nyomásra sincs szükség ha tűzi a nap, mert hőre táguló üveg, nyitja a repedést ami ezáltal tovább halad a szélvédőn. Egy ilyen javítás egy finom csiszolással kezdődik, amivel utat nyitok a ragasztónak és egyben kitakaritom a bemeneti nyílást is. Ezután nagyon óvatosan ráhelyezem a gépet és elkezdem tölteni a repedést. Ügyelni kell a fokozatosságra ez egy időigényesebb javítás, nem szabad elsietni és túl nagy nyomással préselni a ragasztót, hagyni kell időt, hogy az szépen lassan terüljön. Ha hiánytalanul fel lett töltve, akkor UV hatására a ragasztó megköt, ez lehet lámpa, vagy nyári időszakokban a nap segítségével mindössze néhány perc alatt. Ezután fedni kell a sérülést másik anyaggal és síkba csiszolni a javítás helyét.

Végén egy polírral átlátszóvá polírozzuk és készen is van a szélvédő javítása.



Kombinált kőfelverődés, nem friss sérülés

Ennél a sérülésnél a javítás végeredményét tekintve, nagyban befolyásolja az a tényező, hogy kissé bekoszolódott. Ami annak köszönhető, ha az ügyfél nem is vár sokat a javítással, de esős napokon elég néhány nap is és a csapadék belehordja a szennyeződést a kőfeleverődés apró repedéseibe. Minél koszosabb egy sérülés annál nehezebb szépen javítani és továbbá a ragasztónak sem mindegy, hogy mennyire szennyeződött a szélvédőn a kőfelverődés. A koszos felületen nehezebben kapaszkodik meg az anyag, de persze nem lehetetlen, csak minél előbb annál jobb.  Az ilyen sérüléseket is egy kis csiszolással kezdjük, ami egyben ki is tisztítja a járatokat, ezzel szebb lesz a szélvédő javítás és a ragasztó is könnyebben tud áramlani a repedésekbe. Fontos hogy ne erőltessük a ragasztó áramlását, csak fokozatosan préseljuk bele, hisz ha az anyagnak nem hagyunk időt terülni, akkor könnyen tovább repedhet az autó üvege. Miután biztonsággal feltöltődött minden egyes repedés, akkor UV segítségével megszárítjuk a ragasztót és a gép levétele után fedjük a bemeneti nyilást, ahol a ragasztót betöltöttük, és ahol a kő becsapódott. Ezután sikba kell csiszolni a szélvédőt, eltávolitani a felesleges ragasztót és polírral simává kell csiszolni a felületet. Hívjon bizalommal!