Gyakori kérdések


Mennyibe kerül a javítás?

Szélvédő kőfelverődés javítását 7900 Ft-tól 13900 Ft-ig végezzük. Szélvédő repedés esetén, telefonban vagy az elérhetőségem bármelyikén szívesen adok szakmai tanácsot és határozom meg a javítás pontos összegét. Egy adott szélvédőn lévő több javításra vagy egy helyszínen történő több szélvédő javításra 10% kedvezményt adunk!


Mi határozza meg a szélvédő javítás árait?

A kőfelverodések javítási ára az esetek többségében nem a nagyságától függ, bár ez sem elhanyagolható szempont, mégis mindemellett fontosabb a sérülés tulajdonsága. Nem mindegy, hogy milyen jellegű és mennyiségű repedés található benne. Ha repedések találhatóak a kőfelverődésben, legyen az egy kagyló vagy akár egy csillag, akkor már hígabb ragasztó az ajánlott, mert csak az képes eljutni a repedések végeibe. Ha sűrű anyagot préselünk bele, akkor egyszerűen vagy nem tölti fel hiánytalanul, ami nem minden esetben látható szabad szemmel, vagy a sűrű anyag préselése közben egyszerűen elreped az autónk szélvédője. Attól függően, hogy a repedés egy kagylós kőfelverődés belsejében van, vagy azon kívülre indultak el, ennek megfelelő viszkozitású ragasztó kiválasztásával kell a javítást elkezdeni. Tehát a sérülés oly módon határozza meg az árát, hogy milyen ragasztó szükséges annak javítására, melyeknek az árai változnak. A weboldalunkon található képek hozzávetőlegesen segítenek eldönteni, hogy körülbelül mennyibe kerül egy-egy javítás. Ha nem sikerült beazonosítania a képek alapján az Ön kőfelverődését, akkor küldjön fotót az elérhetőségem bármelyikére, és szívesen adok szakmai tanácsot és meghatározom a javítás pontos összegét! A fotó készítéséhez itt talál segítséget, hogy hogyan is érdemes azt elvégezni, hogy mindenképpen éles legyen a kép és használható.

Segítség a kép készítéséhez itt érhető el: 

Segítség a kép készítéséhez katt ide! 


Javítás után tovább repedhet a szélvédőm?

Amennyiben biztonsággal javítható a kőfelverődés, akkor javítás után a szélvédő ritkán reped tovább, az esetek döntő többségében a szélvédő megmenthető egy javítással és nem tud tovább sérülni. Nem reped, nem sérül akkor sem, ha több sérülést javítunk ki egy adott szélvédőn. De természetes függ a kőfelverődés típusától a sérülés nagyságától is. Írjon, vagy hívjon és segítek eldönteni milyen javítás javasolt az Ön esetében az autó szélvédőjét tekintve!


Mi a teendőm a sérülés bekövetkezése után?

Miután kavicsot kapott a szélvédőnk, mielőbb nézessük meg szakemberrel, majd javíttassuk ki a sérülést. A kőfelverődést követően, semmiképpen se mossuk le a sérülést, mert nedvesség kerül bele, és a javítás során az emeli a további sérülés kockázatát. Lehetőleg tartsuk szárazon, és óvjuk a további szennyeződésektől. A javítás minőségét befolyásolhatja, ha szennyezett a sérülés, ezért mielőbb keressen fel minket elérhetőségeink egyikén. Miután kavicsot kapott a szélvédő, érdemes leragasztani a kőfelverődést a képen látható módon. Ezzel távoltarthatjuk a szennyeződést, kizárjuk a nedvességet, így az esővel ablakmosással kevésbé, vagy egyáltalán nem jut be kosz a kavicsfelverődésbe. Így a szélvédő javítás végeredménye sokkal tartósabb és szebb lehet!


Itt találhat bővebb információt a sérülés bekövetkezése utáni teendőkről:

Biztonsági tanácsok ide kattintva itt találhatóak!


Hol fogom tudni megjavíttatni Önökkel?

Mivel mobil szélvédő javítás szolgáltatás vagyunk, az Ön kényelméhez igazodva próbáljuk a helyszínt megválasztani. Ami lehet egy munkahelyi parkolóban, az Ön házánál, egy bevásárlás alkalmával egy parkolóban. Kőfelverődéseket javítunk Budapesten és annak vonzáskörében.


Mennyi időt vesz igénybe a javítás és mikor tudják vállalni?

Egy szélvédőn egy darab sérülés 20-30 percet, de akár 40 percet is igénybe vehet a sérülés mértékétől függően. Kőfelverődés javítását az Ön hívását követően, a lehető leghamarabb vállaljuk a javítás minősége érdekében, akár aznap 1 órán belül is a helyszínen tudunk lenni.


Hogy történik ténylegesen egy javítás?

Tekintse meg videómat egy kagylón kívüli repedés javításáról: https://youtu.be/L1zzuAmpPZA 


Télen nagyobb a kockázata a továbbrepedésnek?

Télen és nyáron is egyaránt bármikor továbbrepedhet a szélvédő a kőfelverődést követően. Nyáron elég egy kátyú, vagy egy fekvőrendőr, akár egy féloldalas parkolás is ahhoz, hogy elrepedjen a szélvédőnk a sérülést követően. Olykor az is elegendő, hogy egy idő után a csapadékkal bele kerül a kosz és ezáltal előbb-utóbb továbbreped a kavicsfelverődés.

Télen is fennáll a már említett okokból a továbbrepedés esélye, csak télen a belekerülő víz meg is fagyhat, és az tovább feszítheti a mikrorepedéseket a sérülésben, amit szabad szemmel nem is látni, és egy pillanat alatt egy költséges szélvédő cserével találjuk szembe magunkat. 

Hideg van? Esős időszak? Itt talál érdekességeket a téli csapadékos hideg időben kapott sérülések kockázatairól és a javítással kapcsolatosan:

Hideg idő, esős évszak, Fránya kavics katt ide!


Esett az eső, de kaptam egy kavicsot az üvegemre. Mit tegyek?

Ha esett az eső, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy víz került a sérülésbe, és jó esetben az nem mosott bele túl sok szennyeződést a repedésekbe. Eső után sajnos vízzel telik meg a sérülés és a víznek az áttetszősége nagyon hasonló az üvegével. Miután az eső feltöltötte a sérülést, nem látszanak a repedések, mikrorepedések. Ezzel az a gond, ha a szakember belenyomja a ragasztót, akkor az túltelítődik és elpattanhat, megrepedhet az autó üvege. Ezért nagyon fontos hogy előtte ki legyen szárítva, ezt meg tudjuk oldani, viszont ez csak egy kis idő többletet von maga után a javítás során. Fontos, hogy nem szabad a folyamatot elsietni, mert a hirtelen hőingadozás is nagy veszélyt jelenthet, és könnyedén nagyobb kárt lehet okozni. A legjobb, ha magától szárad ki, de ha erre nincs lehetőség, akkor lassan kell kifűteni az autót, imitálva a természetes felmelegedést, kiszáradási folyamatot.

Bővebb információt kaphat az alábbi szövegre kattintva az eső utáni szélvédő javításával kapcsolatban:

Eső utáni szélvédő javítás katt ide!


Napon állt az autóm. Mit tegyek?

Az esős kérdés esetében, itt megjegyezném, hogy fordítva is lehet hőváltozás. Ha túl forró nyáron a szélvédő, előfordul hogy nem ritkán hatvan-hetven fokosra is felforrósodhat az autó üvege, ezért nyáron a  javítás előtt semmiképpen ne álljunk a tűző napon, ha mégis  a napon állt, és nagy a forróság, akkor mindenképpen le kell hűteni a szélvédőt. Egyszerűen álljunk be egy árnyékos helyre, és várjuk meg míg a szélvédő vissza hűl, megnyugszik és kezdődhet is a javítás. Ezt a folyamatot el is kezdhetjük, mielőtt a szakember kiér, ezzel is időt spórolhatunk meg magunknak. 

További tanácsokat kaphat ezzel kapcsolatban az alábbi szövegre kattintva:

Megérkezett a jó idő, erős a napsugárzás, mire figyeljek?


Van egy régi kőfelverődésem! Fel kell újítani? Egyáltalán, fel lehet újítani?

Igen, fel kell néha újítani a már javított kőfelverődést. Ez attól is függ, hogy ki milyen minőségben javít, és milyen minőségű ragasztót, illetve eszközöket használt. Továbbá hatással van rá a használat, és az időjárás is. Nyáron a tűző napnak, télen a fagynak kitett sérülés az idő múlásával kikopik, és ilyenkor szükség lehet egy fedőgyanta cserére, némi csiszolásra, tisztításra. Esetenként sikerhez vezethet, hogy rá tesszük az injektort és picit rátöltünk a repedésekre, amennyiben nyitottak és be tud áramlani a ragasztó. A fedőgyanta cseréjével kizárjuk annak esélyét, hogy nedvesség, kosz kerülhessen bele, így újra évekig letudtuk a javítást és elkerültük a szélvédőnk cseréjét.

Régi javítás felújításával kapcsolatban itt talál bővebb információt a szövegre kattintva:

Régi javítások felújítása katt ide


Elrepedt a szélvédőm! Lehet javítani?

Igen lehetséges! A repedés javítása függ annak hosszától, elhelyezkedésétől, és hogy miből ered. A repedés végének a megfúrásával és igény szerint a repedés ragasztásával megállítható az, és így eltolható a költséges szélvédő cseréje. Fontos, hogy megfelelő szakember végezze a feladatot, hisz az ilyen sérülés könnyedén tovább tud repedni, továbbá az is fontos, hogy jó minőségű szerszámokat használjon. Egy tompa, vagy nem megfelelő fúrószárral, könnyen nyomás alá helyezzük az autó szélvédőjét és tovább is repedhet. Illetve nem mindegy, hogy melyik az a pont, ahol meg kell fúrni, mert könnyedén áthalad a furaton, elmegy mellette, vagy esetleg alatta a repedés. A javítás végén ezt a furatot fedni kell, és ha szükséges, akkor a repedést is fel lehet tölteni. Ha kőfelverődésből indult ez, akkor annak a töltése is ajánlott.


Javítanak teherautón is kőfelverődést?

Szélvédő javítást végzünk teherautókon, buszokon, kamionokon is. Ez nem jár plusz költséggel, az oldalon található árak érvényesek egyaránt minden szélvédő javításra. Egy darab létra használata, nálam nem növeli a költségeket.


Szélvédő javítás után, mennyi idő elteltével mosható le az autó?

A szélvédő javítása után, akár azonnal mosható az autó üvege. Mivel speciális ragasztót használok, ami UV fény hatására keményedik ki, az mindössze néhány perc alatt meg is szilárdul. Ennek köszönhetően, miután az autót ott hagyom, az teljes mértékben készen van.


Miért télen több a kőfelverődés?

Télen több befolyásoló tényező miatt, lehet gyakrabban kőfelverődésünk. Az egyik ilyen tényező, hogy sokkal csapadékosabb az idő, ezzel sokkal lazább a kavicsos talaj szerkezete, és könnyebben felveszik az abroncs bordázata a kavicsokat. Másik tényező, ami a több csapadékkal összefügg, hogy az eső, a felolvadt hó felhordja az útra a hordalékot, köveket, bemossa az út széléről azt, majd az előttünk lévő autó felveszi, és később elszórja, vagy azonnal felcsapja az autóra, a szélvédőre. Ami még sajnos, nagyban segíti a kőfelverődések gyakoriságát, hogy télen a téli gumi bordázata sokkal nagyobb, mélyebb és szélesebb, ami így képes sokkal több, és ami fontos, hogy sokkal nagyobb kavicsok felvételére, ami biztosan sérülést okoz a szélvédőn.


Koszos az autó, és a szélvédő is, le mossam javítás előtt?

Javítás előtt egyáltalán nem javasolt a szélvédő mosása, mert ha nedves, akkor sajnos nem lehet elkezdeni a javítást, amíg az biztonsággal ki nem szárad. Mechanikus szárítás, lánggal, vagy hőlégfúvóval, ha a sérülés olyan jellegű repedéseket tartalmaz, akkor kockázattal járhat. Ezt a helyszínen látom, javítás előtt. Továbbá azért nem érdemes lemosni, mert a nedvesség, minden egyes mosással koszt mos bele a kőfelverődésbe, és a koszos felületre való ragasztás ronthatja a minőséget. Esőben ajánlatos a kőfelverődés leragasztása egy celluxal, ezzel kizárva a koszt és a nedvességet.


A kőfelverődés javítás után, a sérülés nyomtalanul el fog tűnni?

A javítás után sosem tűnik el nyomtalanul a kőnyom. Az, hogy mennyire lesz szép egy javítás, függ a szakértelemtől, az anyagok és az eszközök minőségétől, a kőfelverődés fajtájától és attól is, hogy mennyire szennyeződött be a javításig. Amiben sok repedés található, az minden esetben minimálisan megtöri a fényt és picit csillogni fog, ahogy ez a lenti képen is látszik.


 Minél kevesebb repedés található benne, annál szebb egy javítás. Amennyiben koszos a kőfelverődés, akkor nem tud víztiszta lenni a ragasztó, így a fény nehezebben jut át rajta egyszerűen koszos az üveg, ahol a sérülés létrejött. Az is nagyban befolyásolja a végeredményt, hogy milyen minőségű ragasztót használ egy-egy szakember a javítás során. Mennyire híg a ragasztó, és nyomás hatására képes-e mindenhova hiánytalanul eljutni, kitölteni a réseket, ezzel segítve a fény áthaladását és a javítás tartósságában is nagy szerepe van. De ha a szakember jól végzi a munkáját és a sérülés nem súlyos, akkor aki nem tud róla, hogy volt rajta sérülés, biztosan nem veszi észre azt.

További információt itt talál a javítás utáni állapotokról, katt a szövegre:

Javítás után halványan látszik a srélülés helye az normális?


Fűtőszálas a szélvédőm. Javítható rajta a kőfelverődés?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy a fűtőszálas szélvédőn javítható e a kőfelverődés. Továbbá sokan gondolják azt, hogy ez némi plusz költséggel jár, sőt találkoztak is már korábban egy másik szélvédősnél ilyennel, ami elég szomorú. A válaszom az, hogy javítható, gond nélkül meg tudom csinálni, szinte nincs is különbség a sima szélvédővel szembeni javítással. Ebből kifolyólag a javítási árat sem növeli meg. Mikor bekövetkezett a kőfelverődés által okozott sérülés, kissé ugyan meg kell csiszolni a bemeneti nyílást a javítás végeredménye érdekében, amennyiben ez szükséges, de sokszor még a sima üvegnél sem szükséges ez, de ez nem történik olyan mélyen, hogy esetlegesen megsértse az üvegben található szálakat. A közelében sincs annak. A használni kívánt ragasztót tekintve pedig ugyan az kerül bele, mint a fűtőszál nélküli üvegekbe.


Van egy régi sérülésem, kőfelverődésem a szélvédőn. Eddig nem repedt el, érdemes azt is javítani?

Igen érdemes a régi, eddig még el nem repedt kőfelverődéseket is megjavíttatni. Vannak azok a szerencsésebb helyzetek, mikor a javítás hiányában is a kőfelverődés hosszabb ideig bírja anélkül, hogy az tovább repedne. Ennek számos oka lehet. Nagyban függ a használattól, hogy fedett helyen van e az autó, gyakran fagy rá a nedvesség az üvegre, tűző napon parkol e az autó stb. De minden esetben ajánlott a szélvédő javítása, mert ha addig nem, akkor most se repedjen el az üveg. Ha egy sérülés régi, akkor annyi nehézség van a javítás során, hogy idővel szennyeződik a kőfelverődés, és így nehezebben jut el a ragasztó a mikrorepedésekbe. Továbbá a szennyeződés miatt, mivel a felület koszos, így kevésbé lesz szép a javítás, ellenben megelőzhető a kőfelverődés továbbrepedése. De a szennyeződés és a nedvesség könnyedén kizárható, ha leragasztjuk azt egy darab celluxal, így a kőfelverődés szépen tölthető lesz és sikeres lesz a szélvédő javítás. Természetesen ajánlott a mielőbbi javítás. Van, akinek a szélvédő javítás hiányában azonnal elreped, és van akinek hónapokig nem lesz semmi baja a szélvédőjének egy apró szépséghibán kívül.


Télen korán sötétedik. Olyankor is tudnak szélvédő javítást vállalni?

A téli időszakban, mikor a nappalok rövidebbek akkor is igen nagy az igény a délutáni, késő délutáni javításra, hisz sokan akkor érnek haza a munkából. Igen ilyenkor is javítok szélvédőket. A javítások során lámpát használok, melyet az autó szélvédőjére helyezek fel, így semmi akadálya nincsen a kőfelverődés javításának a téli sötétebb időszakokban. 

Természetesen ez igaz egy kevésbé megvilágított mélygarázsra is. De ha Ön a munkaidőben szeretné megjavíttatni, annak sincsen akadálya, hívjon és egyezetünk időpontot és helyszínt.


Kőfelverődés ellen fóliával ellátott szélvédő is javítható?

Természetesen igen a szélvédő javítás ezeken a szélvédőkön is elvégezhető, de az esetek többségében sajnos a fólia is sérül, és előbb utóbb cserélni kell azt. Ha a fólia nem is menthető meg, de a szélvédőt még meg tudjuk menteni. Érdemes mielőbb megjavíttatni a kőfelverődést, mert ha halogatjuk hetekig, napokig a javítást, akkor nem csak a fóliánk bánja, hanem akkor az egész szélvédőt cserélni kell a fóliával együtt. A javításról és a fólián keresztül okozta kőfelverődésről, továbbá a fólia hasznosságáról bővebben olvashat az alábbi linken:

https://szelvedo-javitas.blogspot.com/2023/05/a-kofelverodes-elleni-foli-szelvedore.html


Kerámia bevonat van a szévédőn és keletkezett rajta egy kőfelverődés! Ez így is javítható?

A kerámia bevonattal ellátott szélvédőn lévő kőfelverődés is javítható. Hogy mennyire lesz tartós vagy szép a javítás, az függ a kezelés időpontjától a sérüléshez viszonyítva, és a sérülés mértékétől is. Bővebben olvashat a javítás menetéről az alábbi linken: 

https://szelvedo-javitas.blogspot.com/2023/05/keramiaval-kezelt-szelvedo-kofelverodes.html


Ezüstréteggel ellátott fűthető szélvédő javítása ( fűtőszál nélküli )

Ezeken az újabb technológiával ellátott szélvédőkön is javítható a kőfelverődés. Ez a réteg, egy igen vékony szinte láthatatlan vastagságban a szélvédő rétegei között találhatóak. A javítás során nem sérül, a javítás más mélységben történik, a fólia sértetlen marad, így nem akadályozza a javítást és nem rongálja azt. Természetesen fontos azt szem előtt tartani, hogy ezzel van ellázva az autó üvege és ennek függvényében eljárni a javítás során. Végeredményében nem lesz túl nagy különbség, talán annyi, hogy az ezüstös réteg, ahogy a fényt másképpen veri vissza javított kőfelverődésre, lehet némi különbség a fénytörés miatt azokkal az üvegekkel szemben, amelyben nincsen ez az új technológia. De mint minden esetben a javítás során, itt is meghatározó szempont a sérülés típusa, nagysága, törés mértéke az anyag használata és a szakember tapasztalata. Összességében elmondható, hogy ezek a szélvédők is szépen javíthatóak.

További információ a témával kapcsolatban az alábbi linken található:

https://szelvedo-javitas.blogspot.com/2023/06/futoszal-nelkuli-ujfajta-ezust-foliaval.html